1. Czy dieta w ogóle ma znaczenie w łuszczycowym zapaleniu stawów/łuszczycy? autoimmunologiczne
Dieta ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, szczególnie w sytuacjach poważnych chorób, do których należą choroby autoimmunologiczne miedzy innymi ŁZS i Łuszczyca. Jedzenie wpływa na przebieg stanu zapalnego, a właściwa dieta przyczynia się do złagodzenia objawów. Nasz organizm czerpie substancje odżywcze niezbędne do jego odbudowy, regeneracji, oczyszczania wyłącznie z pożywienia i prawdą jest, że jesteśmy tym co jemy.
2. Które produkty mogą nasilać objawy choroby – zarówno te stawowe, jak i skórne? Które bezwzględnie należy wykluczyć z diety?
Istnieje pewna hipoteza która mówi, że w chorobach z autoagresji, do których to chorób zaliczamy ŁZS i Łuszczycę, chorzy cierpią na tzw. przeciekające jelito. Ogromny wpływ na rozszczelnienie jelita ma gluten. Przez to przeciekające jelito przedostają się do wnętrza organizmu substancje, które nigdy nie powinny się tam znaleźć. Krótko mówiąc powodują one różnego rodzaju i stopnia stany zapalne, które leżą u podłoża chorób takich jak Łuszczyca i ŁZS. Poza glutenem należy unikać warzyw z rodziny psiankowatych – ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, kolorowy pieprz i tytoń. Ostrożnie postępujemy ze słodkim mlekiem (zdecydowanie lepiej jest konsumować mleka roślinne: kokosowe, migdałowe, czy sojowe – nie słodzone)
3. Które produkty z kolei mają zbawienny wpływ na chorego z łuszczycowym zapaleniem stawów/ łuszczycą?
Olej lniany zimno tłoczony ze względu na dużą zawartość kwasów Omega 3. Oraz odpowiednia suplementacja np. mlekiem klaczy w postaci płynnej lub w postaci bardzo wygodnych w użyciu kapsułek zawierających skoncentrowane kobyle mleko. Dlaczego? Bo osoby chore powinny dostarczać do organizmu najlepsze produkty o najwyższych walorach odżywczych, a o takie dość trudno w naszych supermarketach. Związki zawarte w mleku klaczy, które swoim składem najbardziej zbliżone jest do mleka ludzkiego, jeżeli są regularnie przyjmowane to są w stanie doprowadzić do dobrego nawilżenia i odżywienia skóry, co skutecznie zmniejsza uczucie świądu i bólu.
4. Czy u każdego chorego efekt diety optymalnej w łzs/łuszczycy będzie taki sam? Czy można indywidualnie, samemu dobrać jadłospis?
Chory na ŁZS czy Łuszczycę powinien odżywiać się przede wszystkim zdrowo. Powinien jeść 5 razy dziennie, pić minimum 2 litry wody niegazowanej każdego dnia, wykluczyć warzywa psiankowate, ograniczyć lub wręcz wykluczyć gluten, dbać o stan swojej wątroby, dbać o regularne nawet kilkakrotne wypróżnienia dziennie. Gdy te podstawowe warunki żywieniowe będą spełnione to każdy będzie czuł się lepiej, a okresy remisji będą dłuższe.
5. W jaki sposób skomponować dietę (przykładowe menu), by złagodzić objawy takie jak ból i świąd?
Przykładowe menu jeden dzień:
Śniadanie I
Przed śniadaniem Proskin LF – preparat z mlekiem klaczy
Kanapka z chlebka gryczanego pieczonego w domu 50g
20g pieczonego indyka
20g pasztetu z zielonej soczewicy
Surówka z kiszonego ogórka
Herbata ziołowa lub owocowa bez cukru
Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym łyżeczka
Śniadanie II
Kasza gryczana 40g ugotować
2 różyczki brokułu i 2 różyczki kalafiora ugotować aldente rozdrobnić widelcem
Wszystko wymieszać
Łyżka stołowa sosu winegret
Owoc
Szklanka wody
Obiad
Udusić warzywa: garść jarmużu; cukinia; kalafior; brokuł; cebula; czosnek; szpinak; marchew; rzepa; kalarepa itp., z dodatkiem 150g duszonych boczniaków (w mieszaninie oliwy i wody 1:2) większa część do zjedzenia, a reszta na jutrzejsze śniadanie II
Kapsułka Livenormu jako pomoc do odtrucia wątroby
Szklanka wody
Podwieczorek
Zupa na wodzie smak dowolny, ale nie pomidorowa i bez ziemniaka
Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym łyżeczka
Kolacja
Pasztet z soczewicy 50g
Chlebek gryczany 50g
¼ kolby cykorii + mix sałat 2 garście + zielony ogórek 10cm
Sos winegret
Herbata zielona bez cukru
dietetyk